Březová míza
Co je to březová míza (šťáva)?
Březová míza je roztok, který teče přesně ve středu březového kmene. Z výživového hlediska má velké množství prospěšných látek pro náš organismus.
Sběr březové mízy (šťávy)
V jarním období pouštějí břízy mízu (šťávu). Tomuto jevu se říká „pláč břízy“. Tento pláč trvá zhruba 15-20 dní. Březová míza (šťáva) se „sbírá“ přibližně v polovině března. Tato míza je nejen sladká, ale i prospěšná pro náš organismus.
„Sběr“ probíhá tak, že se do kmene břízy udělá malá dírka, ze které pak stéká šťáva do nádoby. Dírka se poté pečlivě zadělá voskem, mechem nebo jiným způsobem, aby se do břízy nedostali škůdci, kteří by bříze mohli ublížit. Sběr této mízy (šťávy) probíhá pouze v ekologicky čistých oblastech. Proto nemá březová míza žádné vedlejší účinky a ani jiná omezení. Samozřejmě nedoporučuje se lidem, kteří mají alergii na březový pyl.
Účinek březové mízy (šťávy)
Za starých časů jej staří Slované používali nejen jako osvěžující nápoj, ale také jako léčivý prostředek proti DNĚ a dermatitidě (ekzém, atd.).
Pravidelné pití březové mízy:
- přispívá k rozpuštění kamenů v močovém měchýři a ledvinách
- čistí krev
- zlepšuje metabolismus
- pročišťuje organismus
Doporučuje se pít 3 skleničky březové mízy denně, půl hodiny před jídlem, po dobu 3-4 týdnů.
S postupem času vědci v březové míze objevili velké množství prospěšných a léčivých látek. Současné lékařské výzkumy potvrdili, že pití minimálně 1 sklenice březové mízy v průběhu 2-3 týdnů pomáhá organismu proti:
- jarní únavě
- avitaminóze
- nepozornosti
- celkové únavě a depresi
Kromě toho má březová míza (šťáva) pozitivní kosmetický účinek – pročišťuje pleť a posiluje kořínky vlasů.Obsahuje totiž velké množství minerálních látek, vitamínů, organických kyselin a třísloviny.
Složení březové mízy (šťávy):
- přírodní cukr (glukóza, fruktóza, sacharóza)
- draslík, sodík, magnézium, vápník, železo, aluminium a jiné prospěšné minerální látky a stopové prvky
- organické kyseliny
- éterické oleje, fytoncydy
- saponiny, vitamíny skupiny A, B, C
- biologicky aktivní látky
ZELENÁ KÁVA
Zelená káva patří mezi nejvyhledávanější prostředky na podporu hubnutí.
Co je to zelená káva?
Zelená káva jsou původní zrnka kávovníku. Pražením těchto zrn se připravuje všem známá černá káva. Plody kávovníků, které se sbírají, jsou bobule. Nasbírané bobule se několik týdnu suší na slunci. Poté prasknou a vypadnou z nich zrnka zelené kávy. Tyto zrnka se poté praží určitou dobu (uvádí se několik vteřin až minut) při vysoké teplotě, až vzniknou zrnka černé barvy, které již mají aroma a chuť pražené kávy. |
Naopak zelená kávase nepraží, neboť by došlo ke ztrátě prospěšných látek, které se v zelené kávě nacházejí. Jednou z nich je kyselina chlorogenová. Tato látka patří mezi antioxidanty. Společně s kofeinem (samozřejmě v zelené kávě rovněž obsaženým, ve větším množství než v černé kávě) napomáhá snižování vstřebávání cukru a tím přeměně jeho nadbytku v těle na tuk. Tento vnitřní tuk se většinou hromadí v oblasti břicha a obklopuje srdce, játra, slinivku nebo ledviny. Toto hromadění zvyšuje riziko vzniku cukrovky či kardiovaskulárních chorob, případně u pacientů mající již tyto choroby, ke zhoršení zdravotního stavu. Dále má, podle některých zdrojů, baktericidní vlastnosti.
Další důležitou látkou je kyselina kávová, která také podporuje snižování vstřebávání cukrů. Tyto kyseliny patří do tzv. fenolických sloučenin, které patří mezi silné antioxidanty. Obecně tyto sloučeniny podporují srdeční aktivitu a krevní oběh.
Pití či konzumace zelené kávy je také skvělou detoxikací. Zelená káva má totiž vynikající antioxidační účinky a tedy schopnost pročistit chemií náš organismus od veškeré chemie. Obsahuje množství minerálních látek, hlavně draslík a hořčík.
Při pití zelené kávy nezapomínejte na přísun tekutin, protože kofein má močopudné účinky.
Účinky:
- Podpora hubnutí
- Detoxikace
- Podpora srdce
- zpomaluje proces stárnutí díky vyššímu obsahu antioxidantů
ZELENÁ KÁVA ARABICA:
- zrnka jsou více očištěná => kvalitnější
- méně kofeinu
- méně kyseliny chlorogenové (látka na podporu hubnutí)
- dražší
ZELENÁ KÁVA ROBUSTA:
- zrnka méně očištěná => méně kvalitní
- více kofeinu
- více kyseliny chlorogenové (látka na podporu hubnutí)
- levnější