Your cart
Ve vašem košíku nejsou žádné další položky
trávení, tělesná hmotnost, střevní trakt, menopauza, prostata
Už před 500 lety ve starověkém Babylónu mleli z lněných semínek mouku. Všem známý Hippokratés doporučoval lněné semínko na různá onemocnění a král Karel Veliký dokonce vydal zákon, podle kterého všichni poddaní si museli do jídla přidávat lněná semínka. Díky svým účinkům je len současnými vědci nazýván „plodinou 21. století“ nebo také „plodinou budoucnosti“.
Kouzelný lékař
Lněná drť obsahuje rostlinné bílkoviny, vitaminy skupiny B, stopové prvky (draslík, magnézium, zinek, atd.). Ale jeho nejcennější složkou jsou polynenasycené mastné kyseliny, (omega-3, omega-6), lignan a vláknina. Zejména díky těmto látkám je lněná drť velmi ceněna. Přispívá k normální funkci střev.
V kuchyni
Doporučujeme přidávat 1 čajovou lžičku do připravené kaše nebo ovocného pyré. Chuťově a z výživového hlediska je dobré přidávat drť do omáček a salátů. Vždy je potřeba smíchat 1 čajovou lžičku drtě s 1 polévkovou lžící smetany.
Pro svůj lepší pocit
K normalizaci trávení a střevního traktu užívejte 1 polévkovou lžíci lněné drtě rozmíchanou ve 100-150 g kefíru nebo mléka a to místo snídaně. Doba užívání je 3 týdny.
Užitečná přísada
Lněnou drť je možné použít místo strouhanky do karbenátek nebo ryby. Doporučujeme ji také přidávat do palačinek, kaší a to v množství 10-15% od objemu celého pokrmu.
Díky své přilnavosti je možné drť přidávat při pečení místo vajec. Lněná drť se přidává do ovesné, rýžové, krupicové a tykvové kaše a to v poměru 30-50%.
Zdravé recepty
Lněná kaše
Do teplého mléka nebo vody při pravidelném míchání nasypejte lněnou drť v poměru 2:1 a přiveďte k varu. Vypněte a přidejte dle chuti sůl, cukr nebo med. Pořádně promíchejte a přikryjte pokličkou. Můžete do kaše dle své libosti přidat rozinky, oříšky, meruňky, sušené švestky nebo jogurt.
Nadýchané housky
Ingredience:
5 skleniček pšeničné mouky
1,5 polévkové lžíce lněné drtě
1 sáček vanilkového cukru
1 čajovou lžičku skořice
2 sáčky kypřícího prášku
2 vejce
rozetřenou citronovou kůru z 1 citrónu
0,5 sklenice cukru
2 sklenice rozinek nebo jiných sušených plodů
2 sklenice syrovátky nebo kefíru.
Všechny ingredience smíchejte. Pečlivě promíchejte a dejte do formy. Pečte zhruba 40 minut při 190 °C.
Nezastavujte se před ničím, experimentujte a vytvářejte si své vlastní recepty, které Vám budou vyhovovat!
Složení: 100% drť lněných semen (z toho tuk maximálně 24%, bílkoviny 18 %, sacharidy 7 %).
100 g obsahuje: Energetická hodnota: 324 kcal / 1356 kJ: bílkoviny 42 g, sacharidy 3 g, tuky 16 g
Způsob použití: 1 - 2 čajové lžičky přidat do jídla bez tepelné úpravy, nebo do 100 ml vody.
Upozornění: Není určeno osobám s individuální nesnášenlivostí na len.
Balení: 100g
No reviews